Cinekid on Tour

Tijdens Cinekid om tour ben ik met plezier de projectleider van ‘de Expeditie’ geweest. Samen met top stagiaires en vrijwilligers hebben we het evenement in de herfstvakantie vormgegeven. Het thema dit jaar was ‘Hallo wereld: stel je voor!’. Kinderen konden op verschillende locaties in LUX Nijmegen ervaringen met media op doen. Op iedere locatie verzamelde ze op hun stempelkaart een letter. Als ze alle letters hadden verzameld konden ze naar de laatste locatie, ‘De schatkamer’ om hun oorkonde samen met een kleinigheidje op te halen.

Een kleine impressie van de eerste dag van de Expeditie van Cinekid on Tour.

De Maakstudio

In de maakstudio konden de kinderen verschillende elementen van film ervaren. Zo konden ze experimenteren met een greenscreen. Hier zijn uiteindelijk interessante nieuwsberichten en vakantievideo’s gemaakt. Ook konden de kinderen storyboard stenen verven. Voordat een film wordt gemaakt worden de scènes kort uitgetekend in een storyboard. Door een storyboard op stenen te maken kun je het verhaal blijven veranderen door de volgorde van de stenen te veranderen. Met schaduwen spelen en zelf een filmposter knutselen kon ook in de maakstudio. Tevens konden ze zelf (en soms met een beetje hulp) een mini film (thaumatroop) maken van een vogeltje in een kooitje.

Gamezone

Stel je voor dat je een schapenhoeder bent. In de gamezone konden vier kinderen tegelijk op het grote scherm het schapen hoeden uitproberen. Als hondje kunnen ze hun eigen schapen in de cirkel drijven. De eerste hond die alle schapen in de cirkel heeft wint de ronde. Na drie rondes is er één winnaar. Er waren natuurlijk moeilijkere levels voor de professionele gamers.

VR-zone

In deze zone stond er een podium met daarop twee zitplekken. Twee kinderen konden tegelijk één van de twee spellen spelen. Een spel was voor de wat jongere kinderen. Als ze de bril opdeden kwamen ze op een kampeerplek. Er was een kampvuur, een tent, schoenen, luficers en andere objecten. Als ze lang naar hetzelfde object keken gebeurde er iets. Zo kon je bijvoorbeeld met de lucifers het uur aansteken.
Het andere spel was iets moeilijker. Als het kind de bril opkreeg kwamen ze in een witte 3D wereld met een kwast in hun hand. De kwast kon je besturen met een controler en zo konden ze hun eigen wereld kleur geven.

LUX Lab

Voordat je in het LUX lab aankwam kon je eerst met sprookjes achtige schaduwen spelen. Normaal heb je één duidelijke schaduw. Wij hadden er meerdere en ze waren niet grijs, maar hadden verschillende kleuren. Hoe dit werk hebben we natuurlijk uitgelegd aan iedereen die het wilde horen.
In het lab zelf konden er niet alleen verschillende proefjes gedaan worden, ook was er een kleine weetjes speurtocht met filmweetjes. Wist je dat de aller eerste bioscoopfilm een film over een trein was? En toen de trein recht op de kijker af kwam dat er mensen de zaal uit renden?

De Schatkamer

Als de kinderen alle stempels verzameld hadden kwam er een gek woord uit: Benja. Hier konden ze nog niet zoveel mee, tot ze erachter kwamen dat dit de naam van de Kapitein was. Samen met Kapitein Benja gingen ze zijn schatkamer in. Deze schatkamer was een simpele variant van een escape room. Door het oplossen van de puzzel konden ze de juiste schatkist openmaken en hun prijs meenemen.

Specials

Naast de Expeditie waren er in de herfstvakantie ook verschillende specials. Eén van deze specials was ‘openhartig met oma’, hier werden oma (en opa) even extra in het zonnetje gezet. Want ken jij je oma eigenlijk goed? Wat waren haar dromen vroeger en zijn die uitgekomen? Ik heb onwijs genoten om de film ‘kapsalon Romy’ te introduceren met vragen aan oma, en natuurlijk een verhaal over mijn eigen oma.

Wil je nog een beetje nagenieten? Lees dan eens deze leuke blog van een moeder van een van onze kleine bezoekers!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s