Gamestad 2.0

De opdrachtgever, Gamestad, heeft ons hun probleem uitgelegd tijdens een presentatie. Hierin werd verteld dat de website niet passend was bij de doelgroep. De site richt zich namelijk op het in contact brengen van gamers en gamemakers. Het is gericht op het internationale publiek en wil fysieke en virtuele ontmoetingen tussen de gebruikers stimuleren.

Bij een doelgroep die bestaat uit gamers en gamemakers lijkt het haast vanzelfsprekend om gaming te implementeren in het platform. Dit is niet het geval. Op dit moment is de website eerder een sociaal media platform die op eerste gezicht doet denken aan Twitter. De website bevat te weinig stimulans voor de gebruikers om met elkaar in contact te komen. 
Dit is de opdracht: van de website een game maken. ‘Gamestad 1.0’ wordt omgebouwd naar ‘Gamestad 2.0’. Om de doelgroep op een efficiëntere manier aan te trekken, gaan wij een grote, internationale, en sociale game bouwen. Het behoudt de site’s sociale aspect maar de omgeving is dat van een spel. Spelers krijgen het gevoel in een virtuele wereld te zijn waarin zij ‘invloed op hun eigen leven’ hebben. Zij kunnen via dit platform met andere afspreken of anderen ontmoeten. Ze kunnen elkaars spellen spelen, om feedback vragen en recencies achterlaten. Ze kunnen groepen vormen en fysiek contact leggen, en dat allemaal door middel van een Gamestad 2.0.

Prototype op de PC

Voor je in de wereld van Gamestad 2.0 kunt stappen moet je eerst een account aanmaken. Je kiest een avatar en een woning. Je avatar en je woning kun je naar wens aanpassen. Je avatar heeft een visitekaartje, daar kun je je gegevens invullen. Zo kunnen andere spelers je alvast leren kennen. Ook kunnen ze hier doorklikken en op bezoek komen in je woning. Als je een gamemaker bent en je hebt net een game uitgebracht kun je je woning bijvoorbeeld inrichten met promotiemateriaal.

Wanneer je je woning uitstapt kom je in Gamestad 2.0 terecht. Je ziet alle woningen die er zijn en er zijn verschillende locaties waar je iets kunt doen. Met je auto kun je rondrijden en objecten verzamelen. Je kunt ook woningen bezoeken van gamers en gamemakers. Als je een woning van een gamemaker uit gaat kun je deze beoordelen. Op deze manier krijgen gamemakers feedback op hun game. Maar als gamemaker kun je waarschijnlijk niet alles zelf of even goed. Dan is het handig om een team samen te stellen. Dit kan op het kantoor. Je kunt hier banen beschikbaar stellen of zelf een baan zoeken. In de evenementenhal kun je wereldwijd evenementen vinden. Ieder evenement heeft een eigen kraampje. Je kunt natuurlijk ook naar de wereldbol lopen en zoeken naar een evenement als je niet alle kraampjes af wilt gaan. Op het plein in het midden van Gamestad 2.0 kun je spellen of demo’s van spellen spelen of uploaden. Als je een spel gespeeld hebt kun je daarna feedback geven. In het stadhuis kun je groepen maken zodat je je vrienden of collega’s makkelijker kunt vinden. Ook kun je iedere speler hier terugvinden en contact opnemen met de beheerder.

Om alle verschillende soorten spelers aan te spreken hebben we ook achievements toegevoegd. De top 3 spelers die de meeste achievements hebben gehaald komen in het stadhuis te staan. Het prototype hieronder legt eigenlijk verder alles uit. Het prototype is in ongeveer acht weken in elkaar gezet.

Prototype op mobiel

Als je regelmatig naar evenementen gaat of druk bezig bent met een project, zorg je natuurlijk dat je de app van Gamestad 2.0 op je telefoon hebt. Zo kun je altijd bijhouden wanneer je welk evenement hebt. Ook kun je met je vrienden en/of collega’s contact houden als je niet in Gamestad 2.0 zit.

Mijn rol

Tijdens dit project was ik samen met een collega projectleider. Om het doel van de opdrachtgever te bereiken hebben we de wereld van Gamestad 2.0 bedacht. Door de verschillende elementen in de wereld wordt dit doel bereikt. Ook was ik de game artist. Dit houdt in de maker en bedenker van het ontwerp en design van de game en de assets. Dit is vergelijkbaar met een grafisch designer, tijdens dit project heb ik de losse 3D elementen ontworpen en gemaakt. Dit zijn de karakters en de auto’s. Ook de verschillende schermen voor de speler in ‘Gamestad 2.0’ terecht komt en de mobiele schermen zijn door mij ontworpen en uitgewerkt.