Bordspel: Goya eiland

Naar aanleiding van de pilot ‘Reconnect’ ben ik op zoek gegaan naar een bedrijf waar ik verder zou kunnen gaan met de essentie hiervan. Beeldschermverslaving is al jaren mijn onderwerp en ik denk dat het onderwijs leerlingen/studenten moet leren om om te gaan met beeldschermen. Vandaar dat ik bij het IXperium/Centre of expertise terecht kwam

Na overleg met het IXperium en de docenten van de ROC’s die graag betrokken wilde worden bij dit project was het doel opgesteld: studenten bewust maken van hun niet aan school gerelateerd beeldschermgedrag tijdens de les. Vanwege eerder onderzoek heb ik er voor gekozen om dit in spelvorm te doen. 

Onderzoek

Aangezien ik mijn opdracht op een onderzoeksafdeling uitvoerde lag er veel focus op het onderzoeken. Niet alleen is de term ‘beeldschermverslaving’ grondig onderzocht, ook verschillende manieren van iets nieuws leren (en het onthouden) is meegenomen in dit onderzoek. Tijdens het onderzoek naar beeldschermverslaving en gerelateerde termen kwamen er verschillende meetinstrumenten in de wetenschappelijke onderzoeken naar boven. Deze meetinstrumenten zijn uiteindelijk een groot deel uit gaan maken van de rest van het proces. 

Prototype

Het verhaal

Samen met drie anderen ben je op het eiland Goya terecht gekomen. Je kunt je niet meer herinneren hoe je hier kwam, maar je moet een manier vinden om weer naar huis te kunnen. De enige manier is om een boot te vinden met een roeispaan. De oceaan is enorm en omdat je geen idee hebt hoe lang je onderweg bent, moet je wat eten en drinken verzamelen en een hengel maken. Deze materialen helpen je om weer thuis te komen. Verzamel deze materialen tijdens het spelen. Heb je ze allemaal verzameld? Dan staat er nog één vraag tussen jou en je vrijheid in..

Het einde

Als het spel afgelopen is wordt er gekeken naar waar de spelers zich op het bord bevinden. Hun plaats op het bord geeft aan hoe bewust en bekwaam ze zijn van hun eigen beeldschermgebruik. Hoe meer een speler naar een uiterste hoek gaat, hoe meer deze speler in dat vak thuis hoort.