Bordspel: Goya eiland

Naar aanleiding van de pilot ‘Reconnect’ ben ik op zoek gegaan naar een bedrijf waar ik verder zou kunnen gaan met de essentie hiervan. Al snel kwam ik op de onderzoeksafdeling bij het iXperium/Centre of expertise terecht. Beeldschermverslaving is al jaren mijn onderwerp. Tijdens verschillende projecten heb ik met mijn collega’s manieren gevonden om de doelgroep meer over beeldschermgebruik en beeldschermverslaving te leren. Heb je er wel eens over nagedacht hoe jij je beeldschermen eigenlijk gebruikt? Ben jij nog in controle of ben je ineens een uur van je tijd kwijt?

Beeldschermen zijn inmiddels overal terug te vinden. Je hebt zelf vast een smartphone of laptop waar je dit op leest. Grote kans dat je je smartphone (bijna) altijd bij je hebt. Je laptop gebruik je vast veel en als je hem ook voor je werk gebruikt al helemaal. Verder heb je waarschijnlijk een tv, misschien wel een smart tv en een tablet of iPad. Het is normaal om alles te hebben en bijna gek als je met een oude Nokia rondloopt. Ook op scholen en tijdens de lessen worden er laptops en tablets gebruikt. Je kunt je voorstellen dat deze schermen ontzettend handig zijn om in te zetten, maar ook gigantisch kunnen afleiden. Dit geven de docenten van de ROC’s die graag betrokken wilde worden bij dit project aan.

Na overleg met het IXperium en de docenten van de ROC’s die graag betrokken wilde worden bij dit project was het doel opgesteld: studenten bewust maken van hun niet aan school gerelateerd beeldschermgedrag tijdens de les. Vanwege eerder onderzoek heb ik er voor gekozen om dit in spelvorm te doen. 

Onderzoek

Om erachter te komen hoe erg deze schermen werkelijk afleiden van de les ben ik begonnen met het observeren op verschillende scholen in verschillende lessen. Bij iedere les heb ik hetzelfde lijstje bij waarop ik turf wat ik zie. Bijzondere observaties schrijf ik natuurlijk op.

Het valt me al snel op dat de meeste leerlingen onderling contact hebben tijdens de les. Vroeger zou je fluisteren of briefjes doorgeven, maar nu gaat alles via een Whatsapp. Smartphones worden stiekem onder de tafel gebruikt. Als leerlingen een laptop hebben en daar schoolwerk op moeten doen zie ik bij meer dan de helft een game opgestart worden (die ze soms samen spelen) en whatsapp open staan. Maar als een van hun medeleerlingen een presentatie moet geven worden de laptops half of helemaal dichtgedaan en smartphones weggestopt. De afleiding is vooral aanwezig als de leerlingen een lange tijd moeten luisteren naar de docent of zelf aan de slag moeten. Ik kan me voorstellen dat dat lastig lesgeven is.

Als docent heb je al veel verschillende rollen. Je bent niet alleen gastheer/vrouw, presentator, didacticus, pedagoog en afsluiter. Ook ben je coach. Omdat de docenten op het ROC deze rollen al vervullen en de studenten al zo zelfstandig zijn, denk ik dat de oplossing voor de afleiding tijdens de les zit in de studenten inzicht geven in hun gedrag. De docent kan hier als coach ingezet worden om de leerlingen hier bij te begeleiden. Het doel van dit project wordt dan ook: ‘studenten bewust maken van hun niet aan school gerelateerd beeldschermgedrag tijdens de les’. Vanwege eerder onderzoek over het nut van spelen bij leren, heb ik gekozen om die doel te behalen door middel van een bordspel.

Aangezien ik mijn opdracht op een onderzoeksafdeling uitvoerde lag er veel focus op het onderzoeken. Niet alleen is de term ‘beeldschermverslaving’ grondig onderzocht, ook verschillende manieren van iets nieuws leren (en het onthouden) is meegenomen in dit onderzoek. Tijdens het onderzoek naar beeldschermverslaving en gerelateerde termen kwamen er verschillende meetinstrumenten, die in wetenschappelijke onderzoeken gebruikt zijn, naar boven. Deze meetinstrumenten zijn uiteindelijk een groot deel uit gaan maken van de rest van het proces en het uiteindelijke prototype.

Prototype

Het verhaal

Samen met drie anderen ben je op het eiland Goya terecht gekomen. Je kunt je niet meer herinneren hoe je hier kwam, maar je moet een manier vinden om weer naar huis te kunnen. De enige manier is om een boot te vinden met een roeispaan. De oceaan is enorm en omdat je geen idee hebt hoe lang je onderweg bent, moet je wat eten en drinken verzamelen en een hengel maken. Deze materialen helpen je om weer thuis te komen. Verzamel deze vijf materialen tijdens het spelen. Heb je ze allemaal verzameld? Dan staat er nog één vraag tussen jou en je vrijheid in..

Verschillende soorten kaarten

Tijdens het spelen wordt er gebruik gemaakt van verschillende soorten speelkaarten. Zo zijn er routekaarten, opdrachtkaarten en eindkaarten. De routekaarten geven aan welke route je moet lopen. De opdrachtkaarten hebben als functie beeldschermgebruik en verslaving bespreekbaar te maken. Interessante quotes zoals ‘Life is what happens to you when you are looking at your smartphone’ worden ingezet en een illustrator heeft interessante tekeningen gemaakt. De eindkaarten komen pas aan bod als de leerling alle vijf de materialen heeft verzameld.

Illustratie van Hans van der Eng
Het einde

Als het spel afgelopen is wordt er gekeken naar waar de spelers zich op het bord bevinden. Hun plaats op het bord geeft aan hoe bewust en bekwaam ze zijn van hun eigen beeldschermgebruik. Hoe meer een speler naar een uiterste hoek gaat, hoe meer deze speler in dat vak thuis hoort.

Metaforen

In het spel zelf en in de ontwerpen heb ik veel gebruik gemaakt van metaforen. Metaforen helpen om iets wat misschien moeilijker te begrijpen is, toch begrijpelijk te maken. Als het toch nog lastig is om het te snappen of een moeilijk bespreekbaar onderwerp is, maakt de metafoor het onderwerp makkelijker bespreekbaar.

Het eiland is de eerste en meest duidelijke metafoor. Als er sprake is van een beeldschermverslaving zit je namelijk op je eigen eiland. Natuurlijk is er flessenpost en kun je best communiceren met anderen, maar het is anders dan face-to-face contact. Op het eiland zie je verschillende obstakels zoals bergen, bomen en bloemen. Ook zie je een open plek. Zelfs het kleurgebruik wordt hierin meegenomen. Ze staan allemaal voor de muren waar je tegenaan loopt als je op deze plekken op het bord staat. Ik wil natuurlijk niet alles al verklappen, dus als je meer wilt weten, neem vooral contact met me op!